9516 Vönöck, Szili Pál utca 10. Tel.: +36 95 485 001 Fax: +36 95 485 062

2018. április 20., péntek
Karátsony-kastély PDF Nyomtatás E-mail

A vönöcki Karátsony kastély története

A vönöcki Karácsony kastélyt 1902 és 1903 közt építette Miskolczi Imre neobarokk, neoklasszicista (eklektikus) stílusban. Később a Pfeiffer család, majd a Karátsony család tulajdonába került. A kastélyban 59 évig általános iskolai képzés folyt. Ma szállónak van kialakítva, parkja rendezett.


Épület leírása

Tört alaprajzú középrizalitja háromtengelyes, a tengely közepében lévő ajtó a nyitott teraszra vezet, mely alá kocsialáhajtót építettek, tartópilléreit kosárívek kötik össze. A nyitott erkélyt virágmintás (napraforgó) kovácsoltvas korlát keretezi, melyek oszlopokhoz kapcsolódnak, a két sarkán lévő oszlopkő virágvázákkal ékesített. A kocsialáhajtó középső nyílása előtt lépcsőzet vezet fel az aláhajtóra, melyet szintén íves kovácsoltvas korlát kísér, mögötte a kastély főbejárati ajtója vezet a földszinti fogadóba. Úgy tűnik, hogy a kocsialáhajtó csak esztétikai okokból készült, hiszen a park talajszintje jóval alacsonyabb az aláhajtó szintjénél és még az előtte márványból kiépített lépcső is ezen feltevésünket látszik igazolni. Tulajdonképpen egy nagyon szépen kiépített fedett terasz látszatát kelti.

 

A kocsialáhajtó két szélső sarokpillérét a külső oldalon keretbe foglalt angyalfejek díszítik, a keret oldalát és végződését bojtok zárják. A kastély homlokzatai vízszintesen hornyoltak, ebbe vannak beépítve az ablakok konzolos könyöklővel és fejezetükben zárókővel. Az épület sarkai rusztikusan kváderezettek.

 

A nyitott emeleti teraszajtó felett konzolokra támaszkodó díszes mintázattal kísért nemesi címerrészlet látható, a címerpajzson nyitott szárnyú galamb csőrében gallyat tartva, felette pántos sisak, melyet ötgyöngyös nemesi korona zár le. Az épület lábazati öv és zárópárkányai hangsúlyosak. A zárópárkány ritka fogazatú díszítésű.

 

A kastély valamennyi homlokzatát középrizalitok díszítik. A nyugati homlokzat hangsúlyos, ebben nyert kialakítást a díszes kovácsoltvas korláttal kísért egypihenős lépcsőzet. Külön érdekessége a nyugati (hátsó) rizalit főbejárata mögé épített „vendégváró” (vendégfogadó) fülke a kisméretű íves fejezetű ablakával. Az északi középrizalitjában helyezkedik el a személyzeti bejáró, mely mögött a középfolyosóról a konyhai részt lehetett megközelíteni.

 

Az épület földszintje középfolyosós rendszerű, az emelet nagyméretű fogadóval kialakított. A lépcsők áthidalói lesarkítottak, melyek vállpárkány nélkül bojtos díszítéssel záródnak. A bojtos díszítés a kastély külső és belső falfelületein domináló díszítő elem. A mennyezetek stukkó díszítésűek. Az épületek kontyolt – összetett – nyeregtető fedi, míves barokk padlás szellőzőkkel, melyek süvegfejezetűek és felettük csúcsdíszítmény látható. A tetőzetet még külön önlemezekből készült csúcsíves díszítmények ékesítik.

 

Karatsony_kastely_2

 
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

BelépésStatisztika78.8%Hungary Hungary
8.5%United States United States
3%Belgium Belgium
1.8%Germany Germany
1.2%Russian Federation Russian Federation
1%Romania Romania
0.7%Netherlands Netherlands
0.7%Austria Austria
0.7%Ukraine Ukraine
0.7%Slovakia Slovakia

Ma: 5
Tegnap: 13
Héten: 37
Múlt héten: 26
Hónapban: 104
Múlt hónapban: 208
Összesen: 537